Lekcije stare grščine

[Lekcije stare grščine][bleft]

Literatura

[Literatura][bsummary]

Zgodovina in kultura

[Zgodovina in kultura][grids]

Literatura

Grška bronasta doba - 1.del


Kakšno je bilo življenje v Grčiji v bronasti dobi? S čim so se prebivalci Grčije ukvarjali in katera mesta poznamo iz tega časa?

Grčija je v obdobju 2800 do 1100 pred našim štetjem doživljala prve nam znane spremembe. Pribljižno v tem času je čisto žitno gospodarstvo v tesalski kotlini in na severu zamenjalo gojenje bolje uspevajočih kultur z juga kot so bile to oljke, vinska trta in žita.

Okoli leta 2500 pred Kristusom je bila pomembna palača na argoški planoti v Lerni. Imenovali so jo "Hiša iz opek". Kazala je že znake moderne arhitekture, saj je poleg tega, da je bila zgrajena iz opeke in imela opečno kritino, imela tudi nastropje s stopnjiščem. Hiša je bila glede na arheološke analize požgana okoli leta 2200 pred Kristusom. V tem času je bilo porušenih več naselij, saj so ozemlja napadali osvajalci s severovzhoda.


"Iz tega časa izvirata lončarski kolovrat in megaron."

Kmalu za tem so se pokazali vplivi sočasne civilizacije Minojcev na Kreti.


Mesto Lerna je nastalo v pokrajini Argolida. Danes Lerna velja za eno najstarejših naselij antične Grčije. Na območju pokrajine danes gojijo pomaranče in olive. V antičnih časih so bili od tam tudi znani konjerejci. Tako najdemo zapise Homerja iz 8. stoletju pred našim štetjem, kjer jo opisuje kot "gojiteljico žrebet". 



Viri: 
- Wikipedija: Argolida
- Stare kulture, Velika ilustrirana enciklopedija,1983, Mladinska knjiga
- Wikipedija: House of the Tiles 

Ni komentarjev: