Lekcije stare grščine

[Lekcije stare grščine][bleft]

Literatura

[Literatura][bsummary]

Zgodovina in kultura

[Zgodovina in kultura][grids]

Literatura

Zakaj se učiti staro grščino?


Stara grščina ni seksi jezik, a prinaša vznemirjenja. Vedno čakaš na tisti trenutek, ko se ti v nejasnem besedilu prikaže smisel. 
- Linam Kinney

Pa se poigrajmo s to mislijo. Izberimo argumente ZA. 

Stara grščina je jezik antičnega časa. Iz nje se je razvila moderna grščina. Pomen tega jezika je velik iz več razlogov. Glavni so:

  1. Vpogled v osnove našega jezika
    • Od kje prihajajo besedne in besedne zveze? Kako so sestavljene? Tujke, izpeljanke, pregovori,imena blagovnih znamk, strokovne besede,...
  2. Etimologija
    • Dobil boš vpogled v etimologijo mnogih izrazov grškega izvora. Samo pomisli, koliko izrazov se je zakoreninilo v dnevno uporabo: demokracija, filozofija, tiran, ekonomija, ...
  3. Grške besede kot izvir blagovnih znamk
    • Samo pomisli: Nike, Amazon, Kaloderma, Afrodita, Ajax, ..
  4. Osnove strokovnega jezika
    • Različna področja: medicina, farmacija, psihologija, filozofija,...
  5. Branje grških črk, spoznavanje literature
    • Dobil boš vpogled v etimologijo mnogih izrazov grškega izvora. Samo pomisli, koliko izrazov se je zakoreninilo v dnevno uporabo: demokracija, filozofija, tiran, filantrop, antropologija, polemika, avtodidakt...
  6. Antična mitologija
    • Junaki kot so to Herkules, Odisej, Medeja, Zeus, Hera, Afrodita in mnogi drugi so se zapisali v svet svetovne zgodovine. Če želiš razumeti marsikatero literarno delo ti ne uide poznavanje junaških mož in žena, katere so opevali stari Grki.
  7. Literati, naravoslovci, politiki
    • Spoznal boš grščino kot izvirni jezik evropske filozofije, filologije in naravoslovja....Samo pomisli koga že poznaš iz pouka književnosti ali zgodovine. Ti imena Homer, sedem modrih, Heraklit ali Parmenid kaj povejo?

Sliši se skoraj preveč romantično in seveda, da je skoraj že nekaj ekzotičnega, če se lahko pohvalimo, da znamo nekaj v stari grščini. A vendar vsi se sigurno ne bi strinjali s tem, da je učenje stare grščine vedno pametno in smotrno. Nekaj argumentov PROTI najdeš v članku: Zakaj se ne učiti stare grščine.

Ni komentarjev: