Lekcije stare grščine

[Lekcije stare grščine][bleft]

Literatura

[Literatura][bsummary]

Zgodovina in kultura

[Zgodovina in kultura][grids]

Literatura

Grška književnost: SAPFO (635–560)


Sapfo (gr. Σαπφώ, ca. 630-570 pr. Kr.), prva ohranjena pesnica iz Antične Grčije, katere besede se še danes vtisnejo v srce in nam potrdijo, da je ljubezen univerzalna. Vsi ljubimo in hočemo ljubiti, a velikokrat nismo kos našim čustvom. Tematika ljubezni, kakršno opisuje tudi Sapfo ni tudi po dva tisoč šeststo letih zastarala.

Njene besede še danes vsakemu bralcu naježijo kožo in ponudijo vpogled v žensko glavo, ki jo prevzema strast. Vendar ne gre le za strast kot poželenje, v njenih pesmih začutimo veliko več, tako strast do pesnjenja, besed, celega življenja.

Naj se vrnem k Sapfo, kot ženski, eni izmed nas, ki je živela, delala in ustvarjala v času ko so svetu vladale povsem druge razmere. Sapfo je živela v obdobju 650 pr. Kristusom v antični Grčiji, na otoku Lezbosu. Njen sodobnik je bil grški filozof Tales (635 - okoli 543 pr. Kr.), nekaj časa pa tudi Pitagora (umre ca. 500 pr. Kr.). V antični Grčiji se je v tem času razvijala demokracija s strani politikov kot so to bili: Drakon (650-600 pr. Kr.), Solon (638 - 558 pr. Kr.) in Pejzistrat (607 – 528 pr. Kr.).

Sapfo je bila rojena na otoku Lezbosu, ki je del Egejskega otočja. Tam je preživela večino življenja. V njenem času je bil Lezbos kulturni center. Potovala je tudi po Grčiji. V času izgona je živela tudi na Siciliji.

Njeno ime najverjetneje izhaja iz gr. besede  σαπφειρος v slovenščini 'safir'. Med njena dela sodijo himne bogovom, ode in elegije. Pisala je v eolskem dialektu grščine. Njena tematika je predvsem ljubezenska. Razvila je svoj stil pisanja, ki ga sedaj imenujemo sapfiška kitica. To je štirivrstična kitica, ki obsega tri peterostopične verze in dvostopični sklepni verz.

Cenil jo je tako Solon kot stoletje kasneje Platon (427 – 347 pr. Kr.), ki jo je poimenoval kar za deseto muzo. Bila je navdih mnogim tako Anakreonu, Horacu, kasneje pa tudi nemškim pisateljem kot sta to bila Klopstock ali Hölderlin.

Za boljšo predstavo, kako je Sapfo svoje pesmi upesnila, si lahko ogledate naslednji video: 


New York Greek Drama Company; 987, Sapfina pesem upesnjena s strani Eve Beglarian, zapeta s strani Andree Goodman, ob spremljavi 7-strunske lire. Režiral Peter Steadman. (Vir: Youtube)


Za vse radovedne, ki vas zanima, kje Lezbos je pa Googlov zemljevid. Glede na njegove podatke je med Ljubljano in Lezbosom vsaj 1728 km z avtom. 

Ni komentarjev: